Uppföljning förespråkas av både FSC® och PEFC och en sammanfattning av uppföljningskriterierna finns här tillgänglig för allmänheten. Detta är en sammanställning av vad som skett under 2024 (2023) hos Grönt Paraplys gruppmedlemmar.
Avsatt areal för naturvårdsändamål är drygt 17 000 (15 500) hektar. Det innebär att 22 (21) % är avsatt av den produktiva skogsmarksarealen. Nu finns knappt 7 100 (6 900) hektar avsatt för anpassat brukande utöver NO/NS. Alla medlemmar klarar kravet på minst 10% avsatt areal för naturvård eller anpassat brukande.
Certifierad areal är 87 500 (83 000) hektar varav 77 500 (74 000) hektar produktiv skogsmark. Den årlig tillväxten är 433 000 (433 000) m³sk, betydligt högre än det årliga uttaget.
Tidigare års barkborreangrepp har äntligen avklingat och gruppmedlemmarna har kunnat återgå till mer normala skogsskötselåtgärder.
Gallring har skett på 1 100 (1 000) hektar och gallringsvolymen var 53 000 (57 000) m³fub.
Föryngringsavverkning har skett på 359 (675) hektar och avverkningsvolymen var 65 000 (106 000) m³fub.
Naturvårdshuggning har skett på 240 (180) hektar och uttagen volym var 7 700 (11 700) m³fub.
Totalt uttag var 125 000 m³fub att jämföra med föregående period 195 000 m³fub. Uttaget fördelat per trädslag, 48 000 (78 000) tall, 62 000 (79 000) gran och 16 000 (13 000) löv. Beräknad fördelning är 65 000 (83 000) m³fub massaved och 53 000 (80 000) m³fub timmer. Övriga vanliga sortiment är GROT och energived.
Analys av utförda åtgärder under året:
Summerad areal eller snarare volym från skaderelaterade åtgärder har minskat kraftigt mot tidigare år. Det har gjort att delvis försummade ”vanliga” skogsbruksåtgärder åter kan utföras.
Gallringsarealen är fortsatt under genomsnittet. Föryngringsareal är under genomsnittet. Föryngringsarealen är lägre än den planerade föryngringsarealen utifrån att några medlemmar avvaktat med avverkning efter externt genomförda artinventeringar. Naturvårdshuggningarna har ett högre uttag av virkesvolym och åtgärdsarealen är lite högre än tidigare år.
Arealen viltskyddsbehandlade ungskogar är på högre nivå än närmast föregående åren. Det tyder på att betestrycket är så pass högt att återbeskogning riskerar att misslyckas utan denna behandling.
Flera medlemmar (främst kommuner) har ställt om hela eller delar av skogen till någon form av hyggesfritt brukande.
Alla medlemmar har en skogsbruksplan varav några mindre som enbart har en pappersversion medan resterande har en digital plan, oftast i formaten pcSKOG eller S-Plan. I PC-systemen finns goda möjligheter att dokumentera utförda åtgärder så att skogsbruksplanen hålls aktuell. Plankopia har delgetts Grönt Paraply i pcSKOG-format eller som PDF-utskrift.
Skogsbruksplanesystemen förbättras och möjligggör därför lagring av fler utförda eller kommande åtgärder t.ex. för skyddsdikning, behandling med Rotstop, Grot-uttag, inventering av självspridning från exoter mm.
Grönt paraplys gruppmedlemmar följer upp sociala och miljömässiga effekter av genomförda skogliga åtgärder.
Sociala effekter:
Många medlemmar arbetar aktivt med att skapa positiva sociala effekter för de närboende. De flesta åtgärderna vittnar om lyckade resultat. Flera medlemmar lyfter fram fortsatta eller utökade former av lyckad samverkan.
Flera medlemskommuner har genomfört trygghetsskapande röjningar som fått positivt bemötande. Många kommuninvånare uppskattar hyggesfria metoder och därför är detta en allt viktigare brukningsform framåt.
Miljömässiga effekter:
Där barkborre-relaterade åtgärder dominerat framkommer spårbildning efter avverkningsåtgärder som inte helt kan styras till lämplig årstid. Skadade granskog ersätts av blandskogar. Väderleken under året var bitvis mycket krävande för vissa medlemmar.
FSC-kravet på ytterligare 5% avsatt mark plus det stora intresset för hyggesfria metoder gör att stora arealer ställts om från trakthyggesbruk till olika former av kontinuitetsskogsbruk. Det syns i skogsbruksplanerna där arealen för både NS/NO och anpassat brukande fortsatt att öka. Flera lyckade naturvårdsprojekt lyfts fram, tex stor satsning på sandödla och anläggning av våtmark.
Grönt Paraply håller fortlöpande medlemsutbildning för att bättra kunskapen om den svenska skogsstandarden och de frågor som rör certifieringen. En gång per år kallas medlemmarna för kurs och erfarenhetsutbyte. Årets utbildning genomfördes som en medlemsdag på orterna Jönköping, Strängnäs och Gävle. Bildserien som gicks igenom finns utlagd på medlemssidan.
Utdrag ur medlemsdagens agenda:
Lagar och expertkunskap hämtar medlemmarna t.ex. från Skogsstyrelsen, SkogForsk, Regelrätt skogsbruk. Alla uppger att de kontinuerligt följer några av de skogliga branschtidningarnas information t.ex. Skogen, Land Lantbruk och ATL. En fullständig förteckning över användbara länkar finns på Grönt Paraplys medlemssida!
Alla skogsbrukare som levererar virke i form av timmer, massaved och skogsbränsle bidrar med 1 kr per avverkad kubikmeter går till en forskningsavgift till Skogforsks verksamhet.
Genom att kontinuerligt genomföra medlemsdagar plus medlemmarnas egen kunskapsinhämtning via externa källor och via uppdaterad medlemssida så görs bedömningen att medlemsgruppen fortlöpande inhämtar ny kunskap.
Allt mer geografisk information görs allmänt tillgänglig och numera finns bra stöd i skogsbruks-planeprogrammen för skikten markfuktighetskarta, lutning/markstruktur och fornlämningar. Rödlistade arter blir ett allt viktigare GIS-skikt att hantera i skogsbruksplaneprogrammen.
Medlemmarna försöker knyta långsiktiga avtal med entreprenörer och säkerställer FSC-standardens efterlevnad via de ramavtal som skrivs. I och med att upphandling av entreprenörer görs kontinuerligt skrivs löpande nya ramavtal enligt Grönt Paraplys mall.
Alla medlemmar har fått besvara frågor som rör vilka entreprenörer de anlitar, t.ex. om de är PEFC-cerifierade. De flesta medlemmar svarar att de enbart anlitar entreprenörer som antingen är FSC-certifierade (Stora Enso, Holmen, Södra eller Sydved) eller är certifierade genom PEFC:s entreprenörs certifiering (via EC Skog, Prosilva eller SE.Certifiering).
För att klara PEFC:s krav på medlemmens ansvar att kontrollera anlitade entreprenörer har giltigt entreprenörsbevis har detta efterfrågats, dvs de har uppgivit entreprenörscertifierings nummer. Stickprov har genomförts (april 2025) av Grönt Paraply och alla kontrollerade entreprenörer hade giltigt bevis.
Via Grönt Paraplys hemsida har medlemmarna tillgång till avtalsmallar att använda till sina entreprenörer.
Alla använder traktdirektiv i samband med åtgärder. Oftast används den virkesköpande partens traktdirektiv och Grönt Paraplys traktdirektiv används då som bilaga eller checklista. Övergång till enbart Grönt Paraplys traktdirektiv omöjliggörs av att den utförande parten har egna interna krav att alltid nyttja sitt eget. Men de som använder egna traktdirektiv ska numera åtminstone ha Grönt Paraplys traktdirektiv som en bakomliggande checklista när de fyller i uppgifter på sitt eget, detta för att inte missa någon relevant information.
I årets medlemsuppföljning har ställts frågor för att följa upp så att alla medlemmar har rutiner för att följa upp både själva fältinstruktionen och den utförda åtgärden så att standarden efterlevs.
Dokument som möjliggör virkesspårning ska kunna uppvisas. I Sverige är det enkelt eftersom vi har ett väl utbyggt system kring detta. Några medlemmar har påmints om att se över så att virket kodas rätt i virkesmätningssystemet, det finns koder för certifiering t.ex. 1.PEFC, 2.FSC och 3.PEFC och FSC.
Plan och instruktioner utvärderas och revideras fortlöpande av såväl Grönt Paraply och ute hos respektive gruppmedlem. I samband med denna årsuppföljning skickar medlemmarna in sin uppdaterade skogsbruksplan. En analys av skogsbruksplanerna är att den avsatta arealen enligt indikator 6.5.1 är 22% vilket är betydligt högre än kravet på 5%. FSC:s krav på ytterligare 5% för anpassat brukande uppnår alla medlemmarna.
Den lövdominerade arealen uppnår på gruppnivå 10 % och enbart några medlemmar har idag under 5%. Men de som ännu inte har 5% lövandel har en märkning/åtgärdsplan för att på sikt uppnå målet på minst 5% (oftast via kod i skogsbruksplan = ”Lämplig för framtida lövdominans”).
Medlemmarna använder ofta en skogsbruksplan som är lagrad i formatet pcSKOG eller S-Plan. Några av de mindre medlemmarna noterar förändringar i sin fysiska skogsbruksplanepärm.
Grönt Paraply och medlemmarna får extern revision under drygt en vecka i april-juni varje år. Vårt gruppcertifikat är utställt av Soil Association Certification LtD och revisionen genomförs av WSP Danmark A/S i samarbejde med Soil Association Certification Ltd.
En sammanfattning av certifieringsrevisionen för PEFC finns tillgänglig via Soil Associations sida Forest Management Reports och till FSC på info.fsc.org
Grönt Paraply genomför löpande internrevisioner hos medlemmarna både vad gäller hela skogsbruksstandardens efterlevnad och praktisk efterlevnad genom fältbesök. Alla medlemmar följer FSC-standarden och 26 stycken har även tillägget med PEFC.
Under 2024 genomfördes internrevision hos 10 medlemmar, varav 4 som var mindre skogsägare och 6 som även har PEFC.
Gallringar, föryngringsavverkningar och naturvårdsgallringar har kontrollerats i fält under internrevisionen.
Följande generella åtgärder har gjorts för att minska antalet observationer och avvikelser hos medlemmar:
Medlemsdag hösten 2024 med genomgång av aktuella avvikelser och medlemmarnas specifika frågeställningar. Stort fokus på naturvärdesbedömning och höga bevarandevärden. Extern föreläsare med artskyddsfrågor
Ovanstående har haft positiv effekt på antalet utställda avvikelser men ett klimat med milda och fuktiga vintrar fortfarande kräver en omställning.
Under 2024 utfärdade interna avvikelser eller observationer ur PEFC-standarden (FSC redovisas ej):
Indikator | Avvikelse eller observation på indikator | Åtgärd |
PEFC2 3.4.6.7 | I samband med uttag av avverkningsrester ska hänsyn i form av grova löv- och talltoppar lämnas. | Åtgärd: Fortsatt informera medlemmar via utskick och via medlemsdag. Internrevisioner tar med denna indikator. Analys: Ovanstående åtgärder tillsammans med fortlöpande arbete med internrevisioner bedöms tillräckliga. Risk=låg eftersom detta alltid beaktas under den interna revisionens fältbesök |
PEFC2 4.10.1 & PEFC2 4.11.6 | Personal, som planerar, leder eller utför skogliga arbeten ska ha för ändamålet adekvat natur‐ och kulturmiljövårdskompetens i enlighet med SYN eller motsvarande.
Kompetens i naturvärdesbedömning ska uppdateras minst var femte år i enlighet med SYN eller motsvarande. | Åtgärd: Fortsatt informera medlemmar via utskick och via medlemsdag. Internrevisioner tar med denna indikator. Berörd medlem hanterar detta via kompetenshöjande kurser hos SYN. |
PEFC2 Bilaga 2 | Anvisningar för traktdirektiv | Åtgärd: Fortsatt informera medlemmar via utskick och via medlemsdag. Internrevisioner tar med denna indikator. Berörd medlem säkerställer att traktdirektiv används i samband med åtgärd. Analys: Ovanstående åtgärder tillsammans med fortlöpande arbete med internrevisioner bedöms tillräckliga. Risk=låg eftersom PEFC har tydliga indikatorer kring detta och detta var bara en observation i samband med att ny skogsförvaltare tillträdde |
Miljöcertifierat skogsbruk enligt den internationella FSC®-standarden (Forest Stewardship Council®). Många medlemmar väljer även vårt tillval med PEFC, Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes, s.k. dubbelcertifiering.
Vi har licenensnummer FSC C006219 och PEFC/5-22-228 med certifikatsnummer FSC SA-FM/COC-001104, PEFC SA-PEFC-FM-001104, ISO 14001: SWE-EMS-1010
Vi erbjuder privata och offentliga skogsägare en enkel och kostnadseffektiv certifiering enligt den svenska FSC®-standarden och som valfritt tillval PEFC-standarden.
© www.grontparaply.se