Medlem - inloggning

 

 

 

 

 

 

Du är nu inloggad!

Som hjälp i ditt arbete med att sköta skogen enligt FSC/PEFC:s riktlinjer har vi tagit fram ett antal stödjande dokument

 

Dokumenten kan fritt användas och anpassas av Grönt Paraplys medlemmar.

 

När du loggat in aktiveras länkarna nedan.

 

Om du är entreprenör och utför arbeten på en certifierad skog så hittar även du bra information här!

 

Stöd i arbetet - uppdaterad 2017

Skötselinstruktion Word / PDF

Detta är en handbok som i klartext anger vilka krav som den svenska FSC- och PEFC-standarden ställer på varje enskild skogsbruksåtgärd. Utdrag ur denna handbok kan användas som instruktioner till entreprenörer/virkesköpare eller skogsvårdspersonal. Den är naturligtvis även användbar som handbok då du själv utför åtgärder på ditt skogsinnehav.

 

Ett kapitel i skötselinstruktionen anger hur du "bokför" utförda åtgärder i din skogsbruksplan. Alla åtgärder som vidtas på skogsinnehavet skall föras in i planen, vilket även medför att du själv kan följa upp hur väl dina metoder fungerar. En gång per år skall Grönt Paraply få ta del av paraplymedlemmens uppdaterade skogsbruksplan.

 

Traktdirektiv och uppföljning Word (dotm) / Word (docx) / PDF-formulär

Grönt Paraplys blankett "Traktdirektiv med uppföljning" som bör användas inför, under och efter alla former av skogliga åtgärder.

Nytt 2017 är att sista sidan har plats för samrådsdokumentation och att PDF-version är skrivbar (PDF-formulär)!

 

Naturvärdesbedömning

Vi använder Drakenbergs system för naturvärdesbedömning, läs mer i Word (docx)

Blanketter och instruktion i en zipfil för att kunna göra en komplett naturvärdesbedömning.

 

Instruktion för uppdatering av skogsbruksplan

En uppdaterad och aktuell skogsbruksplan är viktig och i Skötselhandboken finns ett kapitel som beskriver vad du bör tänka på!

 

Lag och ordning

Det är självklart av följa lagkraven och aktuell miljö- och arbetsmiljölagstiftningen hittar du på Regelrätt skogsbruk. Inloggningsuppgifter erhålls i samband när du ansluts som medlem hos oss.

 

Vi följer alla givetvis FSC:s svenska skogsbruksstandard, den finns i två versionen utifrån din skogsareal: Skogsareal mindre än 1000 hektar eller Skogsareal större än 1000 hektar.

Om du är dubbelcertifierad har du även åtagit dig att följa PEFC:s svenska skogsstandard: PEFC Skogsstandard

 

Grundläggande om ditt skogsinnehav

Krav på dokumentation Word / PDF

Detta dokument anger vilka dokument du måste spara och arkivera (t ex avverkningsanmälningar).

 

Klassning av skogar med höga bevarandevärden HCVF Excel

Princip 9 anger att skogar med höga bevarandevärden ska identifieras och klassificeras. Skogsbrukare som har höga bevarandevärden ska inhämta kunskap och synpunkter från relevanta intressenter och experter så att värdena kan bibehållas eller ökas. Vidtagna bevarandeåtgärder ska dokumenteras och följas upp.

Mall för generell skötselplan för skogar med höga bevarndevärden finns i Skötselinstruktionen men även som separat dokument här: Word /
PDF

 

Till skogar med höga bevarandevärden hör riksintresse, natur2000, vattenskyddsområden och skogsområden med rikligt med nyckelbiotoper. Naturvårdsverkets GIS-tjänst Skyddad natur är ett bra ställe när du ska identifiera vad som finns på ditt innehav. Riksintressen finns under rubriken Andra områdesvisa skydd!

 

Forn- och kulturlämningar

Skogsstyrelsens GIS-tjänst Skogens Pärlor innehåller båda forn- och kulturlämningar och skog och historia. På Riksantikvarieämbetets GIS-tjänst Fornsök finns detaljerad info om alla objekt.
Skogsbranschen har kommit fram till gemensama riktlinjer för åtgärder på och omkring forn- och kulturlämningar.
Skogforsks hemsida innehåller dokumentet för nedladdning som PDF eller köp av trycksak  

Nyckelbiotoper, biotopskydd mm

Skogsstyrelsens GIS-tjänst Skogens Pärlor innehåller nyckelbiotoper, naturvärden, biotopskydd, naturvårdsavtal mm

Rödlistade arter utanför nyckelbiotoper

Skogsstyrelsens GIS-tjänst Skogens Pärlor innehåller en ny sökfunktion över fyndplatser med rödlistade arter. Genom att markera ett område får man upp alla fynd som gjorts inom området! Rödlistade arter kan även sökas direkt i Artdatabanken artportal

 

Rutin- och exempelsamling

Grönt Paraply har tagit fram en rad olika rutiner och checklistor för att stödja dig som medlem. Du hittar dem i första hand i Skötselinstruktionen, men några äldre versioner finns även här.

 

- Mall information till nyttjanderättshavare Word / PDF

- Mall anställdas kompetensutveckling Excel / PDF

- Ramavtal mellan olika kommunala enheter Word / PDF

- Mall exempelsamling rutiner Word / PDF

 

Policy om körskador

Skogsbranchen har gått ihop om en branchgemensam policy för att motverka körskador i skogen. Läs mer om detta på SkogForsks tjänst Kunskap Direkt.

 

Svensk skogsbruksstandard enligt FSC

Här hittar du den svenska skogsbruksstandarden på Svenska FSC:s hemsida. Det finnas även ett dokument med sammanställda frågor och svar. För att bättra på dina kunskaper så kan du gå en webbkurs, kontakta Grönt Paraply för inloggningsuppgifter.

 

Svensk skogsstandard enligt PEFC

Här hittar du den svenska skogsstandarden på Svenska PEFC:s hemsida. Det finnas även ett dokument med sammanställda frågor och svar.

 

Omvärldskontakter

Krav på entreprenörer Word / PDF

Detta är ett dokument som i punktform anger de krav som måste uppfyllas av de entreprenörer som utför arbeten på ditt skogsinnehav. Dokumentet kan förslagsvis användas vid upphandling av skogstjänster eller vid anbudsförfrågan i samband med försäljning av avverkningsrätter.

 

Mallar för avtal med entreprenörer/virkesköpare eller andra servicelämnare

Detta är avtalsmallar som kan användas då du upprättar avtal med entreprenörer och/eller virkesköpare som utför arbeten på ditt skogsinnehav (avverkning, skogsvård, etc). Grönt Paraply föreslår att skogsägaren redan före certifieringen tecknar ramavtal med de entreprenörer eller köpare som kan komma att utföra arbeten på det certifierade innehavet, även om ingen särskild åtgärd är planerad vid detta tillfälle.

 

- Ramavtal för skogsentreprenad Word / PDF

- Ramavtal mellan olika kommunala enheter Word / PDF

 

 

Bilaga rörande entreprenörer med anställd personal

- Bilaga till avtal med entreprenörer Word / PDF

 

Instruktion för certifieringsanpassad skogsbruksplanläggning

Word / PDF

Den certifieringsanpassade skogsbruksplanen spelar en central roll i Grönt Paraply och den skall hålla hög klass. Skogsägaren är fri att använda valfri planläggare under förutsättning att planläggaren har tillräcklig kompetens att utföra en god skogsuppskattning, skogsindelning samt naturvärdesbedömning. Det är emellertid viktigt att planläggaren kontaktar Grönt Paraply innan planläggningen påbörjas och att han har tagit del av Grönt Paraplys instruktion för certifieringsanpassad skogsbruksplanläggning. Denna instruktion avser just naturvårdsaspekterna på skogsbruksplaneringen. Vad gäller metod för uppskattning och indelning används traditionella instruktioner (t ex Skogsstyrelsens eller Skogshögskolans).

 

 

 

Medlemsinfo

Medlemsdag 2017 PDF

Medlemsdag 2016 PowerPoint / PDF

Extramaterial medlemsdag 2016PowerPoint / PDF

Varje år träffas medlemmarna i Grönt Paraply för att diskutera aktuella frågeställningar, möjlighet till erfarenhetsutbyte och fördjupning i valda delar av skogsbruksstandarden

 

Inför att du får en revision PDF

Inför en revision, såväl intern som extern så behöver du förbereda dig. Använd då detta dokument!

 

 

Dubbelcertifierad

I vår Skötselinstruktion finns ett kapitel som beskriver skillnaderna mellan FSC och PEFC!

 

FSC® - vår vardag

Kontakt

Gruppledare Martin Persson

martin.persson@grontparaply.se

019-16 83 95, 070-659 41 85

Box 1632

701 16 Örebro

Info

Grönt Paraplys licensnummer:

FSC C006219

 

Certifikatets reg.nr:

SA-FM/COC-001104

 

Organisationsnummer:

556560-5507